פרשות השבוע
תרומה
"ודַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִקְחוּ לִי תְּרוּמָה מֵאֵת כָּל אִישׁ אֲשֶׁר יִדְּבֶנּוּ לִבּוֹ תִּקְחוּ אֶת תְּרוּמָתִי."
תְּרוּמָה
זוהר תרומה - תרפו) אם ה' לא יבנה בית
פתח ואמר שיר המעלות לשלמה אם יי' לא יבנה בית שוא עמלו בוניו בו אם יי' לא ישמר עיר שוא שקד שומר. מערכת המלכות מרימה עצמה ויוצרת כלי של אור חוזר על בסיס של מסך לכוונה משותפת. שיר המעלות, חכמה המאפשרת את תבנית התרומה, התרוממות לשלמה, למלך שהשלום שלו. קו אמצעי, מערכת התיאום, צורת האחיזה המשותפת שיש לעליונים עם התחתונים.
ושירה זו מלכות המתוקנת היא שיר ושבח על כל שאר השירים […] היינו כי ראה דוד המלך כל אלו שבעת העמודים שהם חג"ת נהי"מ דז"א, שבית הזה, דהיינו המלכות, עומד עליהם, שהם עומדים שורות שורות לבנות בית הזה, ולמעלה מכולם עומד בעל הבית, שהוא בינה. אם הבינה לא היתה ממתקת את המלכות הנקראת בית, בסוד אמא אוזיפת לברתא מאנהא אמא נותנת לבתה מעצמה, לא היתה המלכות ראויה לקבל שום אור. מבנה המשכן לא היה אפשרי.
זהר תרומה - תרצו) ברב עם הדרת מלך
רק בהאסף עַם יש משכן, כלי שבו יכולה להתחולל התגלות. עשר יריעות- כל הספירות, כל מצבי ההסתרה, הגבולות. ברוב עם- באיסוף כל המידות. ואם תאמר, הרי כתוב, כי אתם המעט מכל העמים הגדרת ישראל, המעט, מדוע נאמר ברוב עם. ומשיב מכל העמים, ודאי שהם המעט, אבל מעם אחד מהם, הם יותר מרובים, שאין עם בכל העולם גדול במובן של גדלות חסדים ורב כישראל שישראל לוקח דוגמה מבינה, אם היא ממעטת את עצמה היא יכולה להשפיע את גדלותה. אם ישראל ממעטים עצמם ליצירת מרחב מוקדש לעליון, אז אורות הגדלות של פנים בפנים יכולים להתפשט בהם והם יכולים להשפיע אותם. ישראל אינם מתערבים אלא ערבים, יש להם שמירה על הקדשה וייחוד, לא מתערבים בהם רצונות אחרים. ומשום זה, אין עם קיבוץ רצונות או נשמות כזה בכל העולם שיהיה גדול ורב כישראל כמו אותן נשמות שהחליטו למעט עצמן כדי להיות ישר כאל, עם ברור ויחיד עם מבורר להתפשטות היחידה. ברב עם זה לא כמותי, זו איכות המיקוד.
זוהר תרומה - א) מי זאת הנשקפה כמו שחר
בהקמת משכן יש הצהרה של זהות ומטרת הקיום של מי שבוחר בשירות. דבר אל בני ישראל "ויקחו לי תרומה מאת כל איש אשר ידבנו לבו" ההתכנסות הזו עושה לב והקדשה להויה לבדו. סגולת ישראל צריכה להיות היכולת שלהם לגלות ולמעט את עצמם. עצם התרומה, בניית המשכן היא ביטוי הברית, הבחירה. כשאנחנו מבינים שהבורא בחר את מקום ההתגלות שלו בשכינה ואנחנו רוצים להתאים עצמנו לשרת רצון זה ע"י בנית המשכן.
כי יעקב בחר לו יה ישראל לסגולתו. כמה אהובים הם בני ישראל לפני הקב"ה, שרצה בהם ורצה להתדבק בהם ולהתקשר עמהם… ז"ש כי יעקב בחר לו יה… כי חלק ה' עמו נשמה היא חלק אלוה ממעל. חלק - מקום ההתגלות, החֶלקה, השייכות לבית שלי, איפה שמתגלה הפנימיות שלי - מבנה הנשמות שבחרו בשירות הזה.
זהר תרומה - ח) כד ברא קב"ה עלמא
כשברא הקב"ה את העולם, את המלכות, הקשר בין בינה למלכות חקק בתוך המלכות את האמונה. מטרת המשכן היא להגיע לזיווג כדי למשוך אורות כאלה שהמשכן יהפוך מזרות בעולם למציאות העולם ויאפשר לעולם להיות מקומו, שכל העולם יהיה משכן.
נשמה תמיד ניתנת טהורה ויכולה להדבק במה שנוגף אותה, הרצון לקבל. עניין הנשמות הוא להשיג מעולם החומר לבוש לקדושת עצמן וללמוד לייצר מציאות שנקראת משכן, לבוש יקר, אור חוזר שאפשרי בשיתא אלפי שני רק ע"י חיבור בין בינה למלכות. אנחנו יכולים לטמא, להרוס ולחשוף את הדינים גם של בינה וגם של מלכות במקום את האפשרות שלהם ליצירת קשר עם האור. משכן נמשך אחרי האורות ומושך אורות. מדובר בהשוואות צורה שבין מערכות תודעתיות של הנבראים אל מצבי המלכות.
המהפכה הקופרניקאית קורית ברגע של התעוררות הנקודה שבלב. אני לא המרכז שכל העולם חג סביבו, אלא אני חגה סביב מרכז אחר. זו המהפכה הפנימית שעושה משכן. עניין התרומה הוא שאנחנו מתרוממים להבנה שאנחנו לוויינים, לא העולם לווין שלנו.
להמשך לימוד צפו בסרטון
שותפות בבריאה
"ויקחו לי תרומה מאת כל איש" - מי שמוכן להיכנס לחול, כלומר להכנה. מי שמוכן לשים את ליבו, להקדיש את ליבו, את הרגשתו, את הרצון שלו לעליון, להויה בלבדו, מי שידבנו ליבו, מבין - קחו את תרומתי.
העליון אומר: מאיפה אתם יכולים לבנות משכן? מהחומרים שקיבלתם ממני. בגלל הכוח שקיבלתם ממני. אם אתם מכירים בכוח שקיבלתם ממני תבנו איתו. כי רק איתו אתם יכולים לבנות. זה אומר שלא יכולה לצאת תפילה, אם אין הכרה בשבח של מה ניתן לי.
כי רק עם מה שניתן לי אני יכולה לבנות את עצמי כמקום שבו באמת הבורא מסוגל לשכון.
ההכרה שמסוגלת לעשות את זה היא הנשמה, ביחס לתורה, בריקוד שלה עם התורה. המשכן כולו הוא האפשרות האמיתית של הנבראים להיות שותפים במשימה הזו שנקראת הבריאה. לפני שיש הצעה של המבנה הזה, זאת אומרת, לפני שהיה מתן תורה ומשפטי נשמות, לא הייתה אפשרות לחשוב את המבנה הזה, לחשב את המבנה הזה.
כשבינה מתפשטת למלכות ומעלה אותה, היא מרימה אותה, כדי שמלכות תהיה שותפה בתיקון עולם, בתיקון העולמות. זה בדיוק מה שהמשכן עושה. המשכן תפקידו לייצר אדריכלות, סטרוקטורה בתוך הזמן והמרחב, שתאפשר לנבראים לשאת בקשה, והכרה, כלומר שבח והבחנה, במה שהעליון נתן להם, כדי שהם יוכלו לבנות את היחס ואת הקשר אליו.
המשכן כממשות תודעתית
שאלת חבר: נדמה לי ששמעתי את המושג 'ממשות תודעתית' כפועל יוצא מעמידה מול הנוכחות של העליון או הרגש שלה. שמעתי שהמשכן כולו בנוי מחומרי וכוחות תודעה. מהי הממשות התודעתית?
תשובת הרבה: אלה לא רק כוחות תודעה. אלה הם גם כוחות של רצון. זה רצון שרתום לתודעה, שמומר לתודעה. הוא יכול אפילו להיות רצון לא מבורר, אבל ברגע שאתה מביא את עצמך למפגש עם משהו, אז הרצון שלך מקבל צורה, מתלבש. זה העניין של הזיווג, של מגע. בדרך כלל כשמדברים על ממשות, מה שעולה בנו, זו דווקא התפיסה הגופנית, החומרית, היא מתלבשת אצלנו בממשות. המשכן אומר, שאין לנו כלים עימם אנו יכולים לתפוס ולהבין באמת מה זו ממשות. המשכן הוא ה'חללית' הזו שנחתה כאן בלימוד, מה שאתם בונים, שיכולה להעביר אתכם לממשות, להבין מה היא ממשות דרך חושים אחרים.
ש: בממשות יש את הבלבול עם משהו שהוא מוגשם ומיד התודעה הופכת את זה לסטטי, בעוד שהממשות היא בעצם תנועתית, משתנה.
ת: הממשות היא תנועתית, היא משתנה והיא הפוכה מהגשמיות שאנחנו מייחסים לה. המשמעות האמיתית היא הרצון של העליון. היא רוחנית, לא פיזית. במובן הזה באמת כל מה שחשבת על העולם, כשאתה נכנס לתוך ה'חללית' הזו, ששמה משכן, משתנה. יש שם טכנולוגיה אחרת, חשיבה אחרת, הכל אחר. זו האמיתית של "וְעָשׂוּ לִי מִקְדָּשׁ וְשָׁכַנְתִּי בְּתוֹכָם" (שמות כ"ה,ח). זאת אומרת, עצם האמירה הזו, היא התרומה: האופן שבו ה'עושים' מאפשרים לאור להרים אותם, זה מה שמאפשר לעליון לשכון בתוכם: בתוך התודעה ולא בתוך ה'חללית'- בתוך המקום שה'חללית' תיקח אותם אליו: זו הפנימיות של קודש הקודשים.
בניית המשכן כתיקון למגדל בבל
שאלת חבר: האם ההוראות של בניית המשכן הן פתרון לבעיית העגל?
תשובת הרבה: זה פתרון לבעיית דור הפלגה: איך בונים נכון. דור הפלגה רצה לבנות מגדל כי הוא רצה קשר, אבל הוא רצה קשר מהסיבות הלא נכונות. הוא רצה קשר כדי לשעבד את האורות. עכשיו, עם ההוראות לבניית המשכן, נותנים לו את המבנה שיכול ליצור קשר, שבו אנחנו משרתים ויוצרים שותפות עם הרצון של העליון, ולא מושכים אלינו את האורות כדי לנצל אותם למגבלה של התפיסה שלנו. כך שבעצם המשכן הוא 'מגדל' מתוקן. ראשו מתנשא למעלה מן השמיים. ראשו -בבחינת אריך אנפין והשמיים הם בבחינת זעיר אנפין.
המשכן הוא כלי התרוממות. ברור שלאנושות יש נהיה וצורך בנשגב. הם מוטמעים בה. אפשר לומר, שהמשכן הוא המבנה הנכון. הצורה של המשכן זו ארכיטקטורה של חלל וזמן שונים לחלוטין מצורה של מגדל, וארכיטקטורה היא ביטוי של כוונה. זהו תיקון של דור הפלגה, כי משמעותו להחזיר בחזרה את השפה האחת. "וַיְהִי כָל הָאָרֶץ שָׂפָה אֶחָת וּדְבָרִים אֲחָדִים" (בראשית יא',א').
שלושה אופנים של תרומה
הביטוי תרומה הוא איך תָּרוּם, איך תתרומם ה' לגבי ו' ונגיע לזיווג. באילו חומרים, מבנה וסדר אנו יכולים להציבם. לפי הרמח"ל, יש שלושה סדרים של תרומה בפרשה. "...דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִקְחוּ לִי תְּרוּמָה …" (שמות כה, א-ב). פגשנו סנטימנט זה בעבר בחציית ים סוף "...דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִסָּעוּ" (שמות יד, טו).
המשכן הוא פעולה הנסמכת על קריאת מציאות התחתון וצורכו. ישראל במדבר תרים אחר היכולת להתרומם להצעה שהוצעה להם, להיות ממלכת כהנים וגוי קדוש. משיש לישראל את התורה, יש את ההכרה הפנימית שהייתה נוכחת בגילוי. במכות מצרים שישראל היו עדים לה היתה בחינת האמונה, של התהליך הפנימי ואם יתבטא בתוך מציאותם. כך גם כאן.
"דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִקְחוּ לִי תְּרוּמָה מֵאֵת כָּל אִישׁ אֲשֶׁר יִדְּבֶנּוּ לִבּוֹ", פעם ראשונה. "תִּקְחוּ אֶת תְּרוּמָתִי", פעם שניה. "וְזֹאת הַתְּרוּמָה", פעם שלישית, "אֲשֶׁר תִּקְחוּ מֵאִתָּם זָהָב וָכֶסֶף וּנְחֹשֶׁת. וּתְכֵלֶת וְאַרְגָּמָן וְתוֹלַעַת שָׁנִי וְשֵׁשׁ וְעִזִּים. וְעֹרֹת אֵילִם מְאָדָּמִים וְעֹרֹת תְּחָשִׁים וַעֲצֵי שִׁטִּים" (שמות כה, ב-ה). מונים את כל חומרי הבסיס.
"ויקחו לי תרומה", להרים את תודעתנו למצב של ריכוז תשומת הלב וניסיון לומר שיקחו לי. "אשר ידבנו ליבו" הוא המקום שהלב מכוון להויה בלבד כך שאנו קושרים את כל חומרי הקיום להרמת או הלבשת הנשמה האחת. זו פעולה שהנובעת מתוך מערך אמוני פנימי של הכרה בתכלית ובהויה בלבד. זה הלב, ההרגש. פעולה של הוצאת הקיום מקליפתיות לחול, שמשמעותה ימי הכנה.
לקחת זה קשר, כמו לקחת אישה, קניין. הבנה עמוקה שאנו קניינו. אנו מחזירים לו את ששם בנו. זו התרומה הראשונה. להביא עצמנו להכרה שנמצאת ב"...דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִסָּעוּ" (שמות יד, טו) במובן של הביטוי הקבלי ׳ויקחו את עצמם בידיים׳. לוקחים את כוח ההשגה, שהוא הידיים של הרצון לקבל, ורותמים אותו להרימו ולהקדישו לשורשם, לבורא. הכנה שאוספת את הקיום לתבנית שֶׁהֶרְגֵּשָׁהּשהֵרגשה מוקדש לבורא.
בהמשך יש "את תרומתי", זו השנייה היא, שזו הכרה יותר עמוקה, של מחול לקודש ששורשו נמצא באבא ואמא. במשכן יש את הקורבנות שהם ההתקרבות התמידית של ההשתלמות. עניין נוסף הוא המועדים, הזמינים מקודש. תפקידם להכניס קודש לחיים, אל תוך מה שכינסנו לתכלית.
התרומה השלישית, "וְזֹאת הַתְּרוּמָה אֲשֶׁר תִּקְחוּ…" זו תמיד מלכות שהתרוממה לקודש הקודשים, כלומר לאריך אנפין. לפי מספר החומרים, יודעים שיש שלושה עשר תיקונים של כל החומרים. מבנה זה מרים אותנו לעוד למדרגה. שמשמעותה, קשר והלבשה על שלושה עשר התיקונים של אריך אנפין, כך שאנו כבר בכתר הפועל של עולם האצילות. זו תבנית נעה של תהליך שבו אנו נכנסים מהחול. רואים זאת אפילו בתוך הקרשים, בהיקף המשכן. מעין שקר שמעמידים אותו והופך להיות קשר וקרש. אנו משייכים את שקר הקיום לאמת החיים, אפילו זה חומר. בקרשים מעבירים בריח שהוא קו אמצעי. הבריח מחבר ומעמיד את הכל. המשכן בסופו של דבר הוא מסך, כלומר לקחת את העוביות של הרצון לקבל, לשים עליה את הכרת תכלית האינסוף, ולעשות על זה זיווג דהכאה.