חגים ומועדים
פורים
משמעות המועד כזימון של 'לעתיד לבוא'
פורים
כשאנחנו מדברים על האור המיוחד של הפורים, אנחנו זקוקים להקדמה של ההבנה שנשמעת מתוך בניין הנוקבא, האפשרות שלה לקבל פרצוף בפני עצמה אחרי הנסירה כדי שתוכל לעמוד פנים בפנים. כל התהליך של התיקון, הוא הגעה לרגע שבו יש הטבעה של האפשרות העתידית. אנחנו צריכים לראות את כל השורשים של התהליך.
ב'מאמר לפורים' (מאמרי 'שמעתי') בעל הסולם מנסה לצייר לנו את כל השורשים של מה שמביא לאפשרות הזו של 'לעתיד לבוא'. אנחנו מבינים שיש מועדים שניתנים בתורה כמועדים ששייכים לתיקון, שייכים ל'שיתא אלפי שני', לאופנים שבהם הכוח של הבורא ורצונו, מופיע בהסתרה.
גילוי מופיע בכל פעם שהאנושות - באמצעות ישראל - רוצה להיכנס אל תוך תפיסת המציאות של עצמה ושל כל אומות העולם. מה עומד מולה? מה עומד מולה בשיחה בין הנחש לאדם או בשיחה בין חוה, אדם והנחש? מה הפיתוי והעוצמה של ההבטחה "וִהְיִיתֶם כֵּאלֹהִים" (בראשית ג', ה') ואיך ישראל מבינים אותה? איך ישראל כפי שהוא צריך להיות ואיך הרצון לקבל מבין את השאלה או את ההצעה הזו? משם זה מתחיל.
במאמרי 'שמעתי' אנחנו מוצאים את השאלה שעוברת לכל אורך שיתא אלפי שני: "המן מן התורה מניין?" (גמרא, מסכת חולין דף קל"ט ע"ב), וזה מושווה ל"הֲמִן-הָעֵץ, אֲשֶׁר צִוִּיתִיךָ לְבִלְתִּי אֲכָל-מִמֶּנּוּ" (בראשית, ג', יא'). מה יש באכילה הזו, בבירור הזה שנכפה על האדם? הוא יכול לחוש את הנסיבות כמו גורל עד שהוא יברר אותן כמו השגחה. זה הבירור של הרצון לעוצמה, רצון להבנה של משמעות החיים, של היכולת לשלוט בהם, לא רק במובן של 'שיקרה מה שאני רוצה' אלא במובן של המשמעות שלהם. שנוכל להבין את המשמעות של חיינו, שאני אוכל להבין את התפקיד שלי בתוך המערכת הזו של הבריאה.
ישראל לא צריך להבין את "וִהְיִיתֶם כֵּאלֹהִים" כמו 'איך אני יכול לשלוט במציאות כמו אלוהים?' אלא, איך אני אקבל תכונות של האלוהים, של בינה, ואוכל להיות שותף להשפעה. זה שייך ל"אֶדַּמֶּה לְעֶלְיוֹן" (ישעיהו י"ד, י"ד), לא איך אני אשלוט כמו העליון. אלו שתי צורות של הבנה של אותה הצעה לכאורה. הרצון לקבל מחד וישראל מאידך, מבינים את "וִהְיִיתֶם כֵּאלֹהִים", בשתי דרכים שונות. זו הבחירה המרכזית בלהפיל פור.
מכיוון שאנחנו מדברים על מועד של לעתיד לבוא, אין לנו כלים לתפוס אותו. אנחנו מנסים להתקרב ולמצוא מושגים שהמרחק שלנו מהם לא יהיה מרחק של שתי מדרגות אלא מרחק של מדרגה אחת, שמשהו יוכל להאיר עלינו. אלו המאמצים שאנחנו עושים עם מה שניתן לנו.
איך להתחבר לאור הזה? יש לנו את אפשרות קריאת המגילה כמו שאומר לנו האר"י. המרחק שלנו מהבנה את מה שאנחנו קוראים במגילה הוא מרחק של שלוש מדרגות: ממגילה, לאיגרת וספר. אנחנו עוברים מצבים. בקריאת מגילה נשאלת השאלה מתי אנחנו יכולים להיחשף לגילוי. כשיש מקום, כשיש כלי, מקום הגילוי נקרא ספר, שכבר יש לו אור מקיף של פריה ורביה. האות סמך, היא 'סומך נופלים', והאותיות פ' ור', פר, הן הפריה והרביה שבתורה, שבמאור. זה עובר דרך איגרת, שיש בה משהו של תיקון פרט ביחס לכלל. יש תמיד הבחנה במרחק שלנו מפורים ואיך בכל פורים אנחנו מנסים להתקרב למצב שאנחנו מאוד רחוקים ממנו, שבו הכלים, שהם האויבים שלנו, הופכים להיות חלק מאיתנו. שאין הבחנה בין ברוך לארור, בין ימין לשמאל, בין ההשתדלות למה שעומד מולה.
כיוון שזו דרגת לא ידע, היא קשורה לפרשה שאנחנו עומדים לקרוא בשבת הזו, פרשת כי תשא שהיא פרשת העגל, פרשה של ההתגלות. בגלל חטא העגל מתאפשר גילוי שאנחנו נבין אותו רק בזמן של חבורת הזוהר, גילוי י"ג תיקוני דיקנא. האפשרות האנושית מתגלה דווקא דרך חטא העגל, והנפילה של ישראל כולה. דרך כמעט-השמדה של האפשרות של ישראל בגוף וברוחניות, מה שמתגלה זה האור הגדול של פורים, זו לא דיאלקטיקה זרה, זה קורה וניתן לעקוב אחרי זה.
הסוד של המגילה, המופע של הכתיבה שלה, של הדיבור שלה, הוא כמו המופע של הלימוד העמוק שלה איך לקרוא עיתון של היום. בכוחה ללמד אותנו איך לקרוא את ההיסטוריה, ומה עומד מאחורי השפה של המציאות הגשמית של הרצון לקבל.
כשאנחנו עומדים מול יופיו של נוף ומסתכלים על רכס הרים נפלא, מתפעלים מהגובה והכחלחלות, למעשה, אנחנו מתפעלים מההסתרה. יש כוח שרוצה לפרוץ מעלה ויש משהו שעוצר אותו. אנחנו מתפעלים ממה שעוצר אותו. מה שאנחנו קוראים במגילה, זה איך לקרוא מתוך האופן שבו ההיסטוריה מציגה את עצמה, את הכוח שעומד מאחוריה.
המאמץ הגדול בהסתרה, הוא זה שמלמד אותנו לקרוא את הכוח שעומד מאחוריה. לכן זה קשור לגמר תיקון ולאופנים שבהם אנחנו צריכים ללמוד לקרוא את המציאות כשהסימנים קרבים.
פורים ומשמעותו היום - קריאה למטרה משותפת
פורים הוא זמן של התעוררות מלמטה. זו הפעם הראשונה שישראל מסוגלים לקבל תורה. התורה ניתנה להם בסיני, והפעם הראשונה שקיבלו אותה הייתה בשושן. קיבלו וקיימו.
היום יש לנו אפשרות לאסוף את כל ההתרחשויות האלה כולל המניעים הפנימיים שלנו, שעולים ומקבלים הרבה מאוד כוח כרגע, כדי שבאמת תיווצר התכנסות של צום ותפילה.
למה אסתר קוראת? הצום צריך להיות אצל כולם על גישת ה'רק אני צודק'. כולם צריכים לקיים על זה צום בעומק של שלושה ימים.
בנוסף יש את התפילה שמשהו אחר יתגלה. המטרה היא להביא את כל השוליים להיות מסוגלים לצום, לצמצם את גישת האני הצודק ולהתפלל למשהו אחר. זה מה שצריך לקרות אצל כל אחד מאיתנו.
על מה אנחנו צריכים לעשות צום? אם אני מכסה את גישת 'אני צודק' ומתוך זה יוצר קשב לא רק ל-איך האחר צודק, אלא קשב לזה שאין לי כרגע מענה כמו שלצד האחר אין מענה שיכול ליצור מטרה משותפת, על זה התפילה. על משהו שיתן לנו ערך חדש שיכול להגדיר מטרה משותפת. יש הרבה דברים שלא עובדים יותר, ולא יכולים לעבוד יותר. אנחנו זקוקים לערך חדש שיגדיר מטרה משותפת. מבחוץ יקראו לזה חוקה, אמנה, הסכם, ערך או אמונה.
החשיבות היא של התפילה ושל העבודה לא להיכנס למערך הזה, אלא איך אנחנו מוצאים בין התפיסות השונות מטרה משותפת. איך אנחנו מגדירים את הסיבה להיותנו, באופן שיכול להיות מקובל על כל מרכיבי הכוחות. איך כל אחד יכול למלא את תפקידו, לא במובן של פשרה אלא במובן של פשר, של משמעות שנותנת חיים, ששייכת לקדושה, משהו שנותן חיים לעצם הקיום של האומה הזו ולערך שלה.
"וְהָיוּ לַאֲחָדִים בְּיָדֶךָ" (יחזקאל לז', יז'), זה הכוח של יוסף כמובן של ישראל, והכוח של יהודה. שתי התפיסות צריכות למצוא - אחרי כל הפירודים וההתנסויות בגלויות המאיינות ומחלישות אותם - צורה שבה הם יכולים לחיות יחד ולשתף פעולה, כי יש משהו שחשוב לשניהם ואהוב על שני המחנות באופן כזה, שהם מוכנים לשתף פעולה.
מקרה, גורל השגחה - בירור מושגים לפורים ע"פ הקבלה
בפורים, אנחנו דנים ומבררים את המושגים מקרה, גורל והשגחה.
מקרה הוא התפיסה של טבע או אלוהיות אדישה, אקראיות, או צורה של הסתברות שאין בה יד מכוונת.
גורל הוא התפיסה שיש יד מכוונת אבל אין בחירה.
השגחה קשורה בשיתוף של תודעת הנברא עם חוקי הבריאה ועם מטרת הבריאה, והיכולת של הנברא להרגיש איך הפעולות של הבורא ביחס לבני אדם, ויחס בני האדם לבורא, בונים יחד את ההתקדמות לקראת השגת מטרת הבריאה.
פורים נע בין שלושת הקטבים האלה, שלושת הקווים: מקרה, גורל (פור) והשגחה - ואופן הביטוי שלהם.
חודש אדר - משמעותו לאור הקבלה
יש כמה נקודות לא מדוברות, בדרך כלל, לגבי חודש אדר, שכדאי לדבר עליהן.
חודש אדר הוא גם החציון (מתשרי) וגם החודש השנים-עשר, שאליו נאספת העבודה, כדי להתחיל בניסן מחזור חדש של גאולת ההכרה. מה שמרכיב או מסמן את החודש הוא השחוק והאות ק'.
גם אדר וגם אב הם חודשים שמגיעים עם הוראה מיוחדת איך אנחנו צריכים להיות בחודשים האלה. זה מעורר סימן שאלה. מדוע נאמר לנו הביטוי "משנכנס אדר מרבין בשמחה" (תלמוד בבלי, מסכת תענית)? לומר שאדר הוא חודש עצוב, וצריך להתאמץ להרבות בשמחה. מדוע נדרשת בחודש הזה השתדלות מיוחדת כדי לשמוח בו? במובן מסוים יש בו עניין של סיום.
חודש אדר גם מבחין בנו את הבחירה שלנו. האם אנחנו מצליחים להעביר את כל מערכת הקליפה לקדושה? האות ק' מסמנת גם את עניין הקליפה וגם את עניין הקדושה.
אדר מסמן את החג של לעתיד לבוא, את הגאולה, לכן נאמר עליו "ונחוג בו". הוא מסמל את הסוף וההתחלה. המעבר מאדר לניסן הוא הרגע שבו ישראל קיבלו בתור סימן ויהיו מסוגלים לקבל פעם ראשונה את התורה, להפנים אותה. לקבל אותה כמו כלי שהעביר את עצמו לקדושה, דווקא במקום שבו ישראל נמצאים בקליפות, בגלות גם אם זו אומנם גלות בבל.
ענין נוסף הוא התמורה של זמן המעבר. זה חודש שבו אנחנו מסוגלים להעביר את צורות הקליפה של הרצון שלנו ולגייס אותן לכיוון שבו נוכל לראות תולדה של נתינת חיים ולא לקיחת חיים.
בעניין תיקון הק' - של מה שיורד מתחת לשורה, וצריך לעלות מעל השורה. ה-ק' צריכה להפוך להיות ה' אחרונה של שם הויה ולהשלים את המלכות. עליה להפוך את כל האופנים שבהם הקליפה גידלה את הפרי, שמרה על הפרי, והבחינה אותו ככוח. איך אנחנו מסוגלים לחרוש עם הכוחות האלה, להפך את החשיבויות ולהבין ערכים חדשים.