כתבו עלינו בעיתון
בכוונה תחילה
ברוכים הבאים למשכן הכוונה, בית מדרש לנשים שאת הקבלה מלמדת בו ,לראשונה, רבה אישה, אשר מאמינה בתפקידן של נשים בתיקון העולם ומאפשרת לנשים נגיעה ישירה בטקסטים קבליים ולימוד מעמיק. התקבלה אישה
בשעות הבוקר חיפשתי בין שבילי המושב המנומנם בני ציון אשר בשרון את הדרך למשכן הכוונה .כבר בחצר המשכן הורגשה תכונת נשים, נשים דיברו וצחקו באינטימיות, סדרו את השולחן וערכו עם מיני תקרובות לארוחת הצהריים ולנשנושים בין השיעורים. בכניסה למשכן התבקשנו לחלוץ את נעלינו, ונכנסנו לחדר לבן ומואר. שורת שולחנות מסודרים בצורת חי"ת ועליהם ספרי לימוד וקודש, ומולם שולחן ובו זר פרחים ומיקרופון. שתי נשים הציבו מצלמת וידאו כדי שהשיעור יוקלט וישודר בשידור חי באינטרנט לכל שאר חברות הקבוצה שלא הצליחו להגיע לשיעור. לבסוף נכנסה הרבה, וכולן קמו על רגליהן לקראתה והתיישבו רק לאחר שהתיישבה.
ברוכים הבאים למשכן הכוונה, בית מדרש לנשים, לשיעור היומי העוסק בפרשת השבוע, ובו קריאה בזוהר ולימוד עץ החיים ועשר הספירות. בין קטעי הקריאה הנשים במשכן והצופות מהבית שואלות שאלות, ומעלות סוגיות שהן מתמודדות איתן בחייהן. הרבה מתייחסת ועונה מתוך ההקשר של פרשת השבוע.
אישה לאישה
משכן הכוונה הוקם לפני יותר מעשור ביוזמתה ובניהולה של ספיר נוימן אייל, המייסדת והעומדת בראשו כרבה הראשית במלמדת בו. נוימן אייל היא בוגרת תואר בתיאולוגיה בפקולטה לתיאולוגיה, קינגס קולג', לונדון, ועוסקת בהתפתחות אישית ורוחנית כבר שלושים שנה. ייחודו של המקום מתבטא בכך שאת הקבלה מלמדת לראשונה רבה-אישה, המאפשרת לנשים נגיעה ישירה בטקסטים קבליים ברוח בעל הסולם (הרב אשל"ג ) ולימוד מעמיק מתוך הכרה כי לימוד נשים הכרחי לתיקון התודעה האנושית ולמימוש האנושות. נוימן אייל מאמינה בעוצמתן של נשים ובתפקידן ביצירת השינוי העולמי " תיקון עולם" כפי שהיא מכנה זאת.
נוימן אייל בת 58 , נשואה ואם לבן , ידעה כבר מגיל 12 מהו יעודה, ומאז היא מכשירה את עצמה ל"תפקיד" דרך לימודי תיאולוגיה ותודעה מרפאה, עוד תחום שהיא מתמחה בו. עד כמה שידוע לה , היא כרגע המורה האישה היחידה לקבלה, והיא מקווה מאוד שבשנים הקרובות יהיו עוד מורות. "גדלתי כחילונית והלכתי לבית ספר דתי מבחירה, כתיאולוגית אני מכירה את כל הדתות ועסקתי בתודעה מרפאה עד שהתברר לי שהקבלה היא הכוח והמקום שאנו יכולים לגלות בו את האמת על עצמנו ולעשות תיקון של הנשמה".
נוימן אייל מספרת שבית המדרש נוסד ברוחו של בעל הסולם, כדי לסייע במימוש חזיונו בתיקון העולם ובהפצת הידיעה לכל אדם שמתעוררת בו "הנקודה שבלב", כלומר הצורך במענה שאלות הקיום והרצון של ליבו לשרת את מטרת בריאתו. ברוח זו התקבצו סביבה במשך השנים עשרות נשים, אשר הרגישו צורך עמוק וקריאה פנימית להיות שותפות בתיקון עולם לפי חכמת הקבלה. היא מדגישה כי אף על פי שהדגש בלימוד הוא על הפן ה"נשי" , דלתות בית המדרש פתוחות בפני כל אדם מכל מגדר, גיל, דת או לאום.
הקבוצה מאחדת בה נשים מכל קצוות החברה הישראלית –חילוניות, דתיות וערביות בגילאים 18 עד 75 , ולאחרונה לומדים במשכן גם מעט גברים. היום יש כשישים לומדים קבועים ועוד כארבעים אשר צופים בשידורים ומגיעים מדי פעם לפעם. הפעילות במקום מתוקצבת רק מתשלום דמי חברות ומעט תרומות, ולדעתה הוא יכול להיות מודל ולשמש בכול העולם כדי ליצור שינוי בחיי אנשים רבים .
מנהיגות נשים
את המפגשים נוימן אייל מקדישה ללימוד הקבלה – אם בקריאה בכתובים, כגון ספר הזוהר ,האר"י וכתביהם של בעל הסולם, הרב"ש, הרמח"ל והבעש"ט, ואם באמצעות בירורים פנימיים המתעוררים בקבוצה מקריאה זו.
לדבריה, שלא כמרכזי קבלה אחרים, כגון המרכז של הרב שרגא ברג, אשר מורים בהם אינם מאפשרים לתלמידים להבדיל בין רוחניות לגשמיות, במשכן הכוונה הצד המעשי של הקבלה הוא כלי להשפעה ואינו כלי לסידור החיים הגשמיים." הקבלה היא הכלי היחיד שמסוגל לתיקון עולם, כלומר לתקן את הרצון לקבל, להפוך את השימוש בו לצורך יצירת חיבור ולא פירוד" מסבירה נוימן אייל.
" הקבלה היא הצורה היחידה שניתנה לאנושות להגיע למציאות ללא סבל, מציאות של צדק, אמת, חירות בחירה וערבות הדדית בין כל צורות החיים. תפקידם של בני ישראל ועוד יותר של בנות ישראל, הוא להיות נקודות המעבר של כל האנושות להכרה בתיקון". לטענתה מהות העבודה של הקבלה היא בהבנת החשיבות של מנהיגות רוחנית של נשים. " זו קריאה לנשים לקבל אחריות ולבחור, מכיוון שאם לא יתעורר כוח הנשים לא יהיה תיקון. שורש הדברים הוא הנברא," הרצון לקבל" שנקרא אישה, והוא זה שצריך להתעורר ולבקש "התיקון" , כשנשים מתעוררות יש להן כוח למשוך אור של תיקון. לגברים אין יכולת כזו, אלא אם כן נשים מעוררות אותו. אך ברוב המקומות נשים נשארות מאחורי הקלעים" . לדבריה, בית המדרש שלה הוא אחד המקומות היחידים שיש בו רבנית אישה שאינה מדירה גברים ומנהיגה את הגילוי של הצורך בתיקון. בעבר הוציאו נשים מהלימוד הזה, וגם היום הן מודרות. " למה אין שום אישה בהנהגה? איפה "הרב הנשי" שמלמד את הדברים מהזווית הזו ? ברוב בתי המדרש רואים מורים גברים בעלי זקנים, אשר מלמדים גברים בעלי זקנים. איני מבקשת מאיש אישור ללמוד וללמד, הבוס היחיד שיש לי הוא בורא עולם, וממנו קבלתי רשות. כבר בספר שמות הייתה הנהגת נשים, של מרים ויוכבד והמיילדות. ולאחר מכן היו עוד נשים מנהיגות. כגון דבורה הנביאה ורות . הן מופיעות ככוח בעל השפעה, ויש להן שמות, זה גילוי של כוח בתוך הרצון, ואם אנו רוצים לעורר את הכוח הזה זו עבודה שצריכה להיות בתודעה של נשים באמצעות לימוד מנשים והנהגה של נשים. מה שאני עושה פה הוא יצירת הנהגה של נשים שתוביל כזה שינוי, אלה מנהיגות העתיד, וזה קורה בשיתוף גברים, לא לבד". נוימן אייל מדגישה כי אנו נמצאים כעת בתקופה של "גמר תיקון ". " איני באה בתלונה כלפי הגברים, אלא באה בתביעה כלפי נשים לקבל אחריות ולהיות מנהיגות. נשים מנתבות את הדברים לטובת הכלל, וגברים בדרך כלל לוקחים את זה ככוח שליטה. אנו זקוקים לקול הנשים בשיח הציבורי וגם בשיח של הלימוד והתיקון, זו הטריטוריה האחרונה שלא נכבשה בתחום הרוח והדת, וזו הטריטוריה של מטרת הבריאה."
מחויבות בכול מחיר
תלמידות המשכן מספרות שהן מגיעות מכל קצווי הארץ ונפגשות כבר כמה שנים כמה ימים בשבוע, גם אם ההגעה הפיזית לבית המדרש אינה קלה וגובה מחיר מהן ומהמשפחות שלהן, הן מחויבות מאוד לרבה שלהן, וללימוד קבלה וזוהר בדרך "נשית".
נורית (50) לומדת עם הרבה 13 שנה, " התחלתי ללמוד עם ספיר תודעה מרפאה, מהמקום של התפתחות אישית ברמת הנפש. למדתי אצלה במשך 3 שנים מדיטציה ורייקי ,וכאשר פתחה את קבוצת הקבלה הצטרפתי מיד. אני רואה בלימוד עם ספיר מתנה שקבלתי לחיי. מלבד הידע העמוק והרחב שיש לה, היא אינה מפסיקה להתפתח וללמוד בעצמה. היא ניסתה דברים רבים ו"חנתה" בקבלה אחרי חיפוש ארוך. יש לה חיבור מיוחד לדברים גבוהים ויכולת להנגיש את החומרים האלה בהתאמה לנשים". נורית מציינת כדוגמה את ההתמודדות בקבוצה ובשיעורים עם נושא ה" אין לי זמן", הג'אגלינג האין סופי שדורש מנשים לנהל את הבית, את החיים ואת הקריירה. " לימוד קבלה כאישה ממורה אישה מאפשר לי ללמוד בקו ראשון. אני לומדת כשווה בין שווים, ולא מאחורי פרוכת או ספסלים אחוריים." לדבריה של נורית, היא ועוד חברות מהקבוצה מרגישות שינוי של ממש בחייהן בעקבות לימודי הקבלה. " הלימוד השפיע בממדים שונים, נותן משמעות אחרת לחיינו פה וגם אפשרות להשפיע ברמת הקבוצה וברמת העולם. זה משפיע על מי שאני בבית , על הילדות שלי ועל ההתייחסות שלהן, על התחום המקצועי שלי ועל מי שאני כלפי אחרים, על היכולת שלי להכיל אחרים ולעזור להם. זה יוצר התבוננות אחרת שלי על החיים כאן ועכשיו", היא מוסיפה.
משהו אחר
שירי (36) לומדת במשכן כבר שש שנים עם בת זוגה. " ספיר ערכה את טקס הנישואים שלנו, וזו זכות גדולה שאנחנו עוברות את הדרך יחד כזוג. המפגש עם ספיר שינה את חיינו, וכבר בשיעור הראשון היה שם משהו שתפס אותי. גדלתי בבית חילוני עם שאלות רבות, ולא פגשתי עד אז מישהו שיקרב אותי לתשובות. אצל ספיר לראשונה שמעתי משהו אחר, והרגשתי שהגעתי למקום שאני יכולה לקבל בו תשובות. הלימוד בקבוצה נותן תקווה שיכולה להיות מציאות אחרת ושיש סיבה אחרת להימצאות שלנו, ושלי אישית, פה. זו מחויבות גדולה מאוד להגיע לכאן, אבל כשזה משהו חשוב בחיים עושים את המאמץ. היה לי חוסר בהירות בחיים, ופתאום הדברים הסתדרו לי בראש. הבנתי שהעולם שאנו חיים בו הוא פלטפורמה למשהו גבוה יותר", אומרת שירי ומוסיפה כי הלימודים עם רבה אישה ומנהיגה טבעיים מאוד עבורה.
עבור מיכל (60) החיבור עם בית המדרש וללימוד עם הקבוצה היה טבעי והתרחש לפני שלוש שנים " אני החוליה האחרונה בשרשרת של נשים שלומדות שם שנים. אחותי ובתה ושתי בנותיי, למדתי בעבר בודהיזם, שיטת ימימה ואף קבלה אצל הרב ברג, אך רק כאן אני מרגישה בטחון שאני אגיע לתשובות מספקות יותר. עם הזמן שמתי לב שיש כאן משהו אחר, אשר בא מתוך רצון ללמוד ולהתפתח ולא להוכיח משהו למישהו. יש הרגשת ניקיון בחיבור בין הנשים שלומדות כאן, והמורה מלמדת כצינור לידע ממקום נקי, בלי מעורבות אישית ובלי מניפולציות רגשיות או אגו".
נוימן אייל ונשות הקבוצה מספרות כי בשנה האחרונה הן החליטו לצאת לעולם ולהציע לאנשים לבקר ולהצטרף למשכן. " הדרך שאנו מציעים אינה מתפשרת , אינה קלה, אינה מתחננת ואינה מטיפה : היא כנה מאוד, אמתית ומדויקת. יש בה מקום לכל מי שמחפש ושואל שאלות על משמעות החיים, לכל מי שמתעוררת בו "הנקודה שבלב" ובייחוד לנשים".